beats by dre cheap

Sv. Nikola za samce 2008

Opet sa velikin zakasnjenjem, a sta mogu kad san lin, donosin van rezultate i kratak opis regate Sv. Nikola za samce 2008, koja se odvijala 3. i 4. ovega miseca u organizaciji spljetskog J.K. Mornar. Ove godine se regata jedrila u spomen na prerano preminulog Zorana Franičevića, novinara, pisca i velikog zaljubljenika mora i Dalmacije.

Regatu Sv. Nikola za samce, kao sto mozda ne znate, ne jedre samci jer su to vecinom obiteljski i ozenjeni judi, koji imaju i dosta prijateja pa nisu ni usamljeni, vengo regatu su tako nazvali jer na jedrilici moze biti samo jedan covik a jedri se u cast sv. Nikole, zastitinika mornara, ribara i  pomoraca sa ciljem u Komizi gdje se tradicionalno svetkuje zastitinik tega ribarskoga mista. Smatra se najekstremnijom regatom na Jadranu, jedri se obicno po teskim stanjima mora i vitra, na ruti Split - Blitvenica - Palagruza - Komiza. Sveukupno negdi oko 160 milja, sami na brodu kontra vitra, valova i sna.

Regata je u svojoj istoriji obilovala “spektakularnim zanimljivostima”, onima koji je prate s kraja, a onima koji je jedre, velikim problemima, lomovima jarbola, cipanjem jedara, pucanjem gindaca i drugih dilova opreme, otkazivanjem autopilota i kormila, nasukavanjima i potapanjem, odustajanjima, a u svom prvon izdanju cak i “nestankom broda i jedrilicara” - ovu zadnju opasku uzmite s rezervom, jer covik je “nadjen” ka i njegova jedrilica nakon izvjesnog vremena u marini na Korculi. Srecom, sv. Nikola cuva svoje mornare tako da niko nije nastradao i nadamo se, nece ni ubuduce.

Niki smatraju ucesnike regate ludjacima, niki erojima mora, ali jedno je sigurno, svi su oni sjajni jedrilicari, sjajni ljudi i prijatelji, i svi neizmjerno vole jedra i postuju more, zato njemu i sv. Nikoli u cast i  jedre ovu regatu.

Na ovogodisnjog regati je u 10 sati podno splitskog Sustipana startalo 10 jedrilicara. Svi oni zasluzuju da im se pomene ime i evo njiovih imena, njiovih brodova, tipova broda i klubova pod cijim zastavama jedre:

Darko Prižmić, AA-HPB (GP 42) - J.K. Peliska jedra

Zvonko Kotarac, Snježana 2 (Shipman 50) - J.K. Labud

Sandi Lulić, Ultra-Stončica (First 47.7) - J.K. Mornar

Krešimir Djakulović, Mareus (First 40.7) - J.K. Mornar

Tone Vidmar, Nagual  (H Alone 36) - J.K. Reful

Miljenko Nikolić,  Match Point (Bavaria 42 match) - J.K. Mornar

Leo Lemešić, Eol X (X 442) - J.K. Labud

Željko Cikatić - Pila, Tina (Salona 37) - J.K. Mornar

Igor Piacun, Frigorifiko (X 35) - J.K. Labud

Djani Zaninović,  Matilda (Oceanis 37) - J.K. Mornar

 

Zbog prognoze jake tramontane Regatni odbor regate skratija je rutu na Split - Blitvenica - Komiža. Tako da je obilazak Palagruze ostavljen za nika mirnija vremena i  ruta je zaramisto 160 bila duga 73 milje.

 

Startalo se po slaboj buri koja je kasnije presla u lagani levant, da bi negdi oko podne jedrilicari upali u jaku bonacu i samci su mogli lovit lignje izmedju Solte i Ciova. Prve vitrove tramuntane oni prvi su poceli hvatati blizu Blitvenice tako da je Darko Prizmic prvi okrenija Blitvenicu u 19 manje kvarat. Malo kasnije Leo Lemesic prijavljuje odustajanje jer mu je puka klizac skote glavnog jedra i vraca se u Split. Do 20 sati jos troje jedrilicara obilazi Blitvenicu, Igor Piacun, Tone Vidmar  i Sandi Lulic. U 21 i 30 Darko je na 15 milja od Komize, tramontana je vec pojacala na 17 cvorova. U 21,50 vec su svi jedrlicari okrenuli Blitvenicu i okrenuli prove svojih jedrilica prema Komizi. Jedri se po sve jacoj tramontani spinakerima uglavnom. U 21,56 Sandi Lulic, uz prigodne psovke javlja da mu je otkaza autopilot i da ne moze jedriti sa spinakerom. U 22 sata vitar je priko 20 cvora na udare, a u 23 sata Kresimir Djakulovic spusta ostatke svog spinakera.

Tacno u 23 sata, 40 minuta i 15 sekundi Darko Prizmic prolazi liniju cilja u Komizi. Oko dva sata kasnije stize Igor Piacun (01.55.47), zatim Sandi Lulic u 02.41.56, a u 2.51.47 Zvonko Kotarac i tako dalje. Posljednji brod uplovio je u cilj u 06:28:27. Za to vrime udari tramontane su dostizali i 30 cvorova. Zeljko Cikatic - Pila je dolaskom u cilj prijavija da je mora vozit motoron zbog tehnickih problema pa mu se pribiljezilo odustajanje.

Sve u svemu iako je Darko Prizmic pobidija (vec peti put) na ustrb moga postenog, vatrenog i nepristrasnog navijanja za mog favorita, mog prvog instruktora jedrenja i prijatelja Sandija Lulica svi jerdilicari su stigli zivi i zdravi i svima im od srca cestitam. J.K. Mornar je i ove godine sjajno organizirao regatu, moru i sv. Nikoli u cast.

Zvanicne rezultate, po korigiranom vremenu, mozete vidjeti na Mornarevoj stranici na ovom linku: Rezultati

A opis iz prve ruke iz Ultrinog tima podrske Sandiju: Sandi - Ultra Stoncica. 

Mediteran, plovidba, more
http://barba.blogger.ba
14/12/2008 20:22