beats by dre cheap

Smokvare

Smokvare su jedno veoma staro, tradicionalno, slatko jelo, koje se pravi, kako mu samo ime kaže, od smokava, odnosno, od pekmeza od smokava. Pravi se u Hercegovini a vjerovatno i u Dalmaciji a u Ljubuškom je nekada bio obavezan slatkiš za hladnih zimskih noći. Meni je uvjek ličio, da prostite, na kravlju balegu, međutim okus mu je nešto neopisivo. Ovaj kolač je dio naše mediteranske baštine i stoga vam donosim recept da ovo staro jelo sačuvam od zaborava.

Mamin recept koji vam donosim je malo modificiran (nekad se nije stavljao griz) ali u sebi sadrži sve te tradicionalne, mediteranske osnove. Na slici ispod je smokvara koju mi je mama danas napravila. Ako imate domaćeg pekmeza od smokava, probajte spraviti ovaj jednostavni kolač, nećete se razočarati.

Za smokvare uzmete:

1 šolju pekmeza od smokava

1 šolju ulja

1 šolju vode

½ šolje šećera

Ovi se sastojci smješaju i stave kuhati u teći.

Kada prokauha doda se:

1 šolja pšeničnog griza

1 šolja brašna

Miješa se kao pura, sve dok i gustinom smjesa ne bude kao malo tvrđa pura. Pustiti da se hladi.

Kada se ohladi dodati:

2 jaja

i 1 prašak za pecivo

Oblikovati u male pljeskavice i zarezati ih tupom stranom noža. Staviti u pleh i peći u pećnici na 150 stepeni nekih 30 do 40 minuta.

Preliti sa preljevom koji se pravi od:

1 šolje pekmeza

1 ½ šolje  šećera

2 ½ šolje vode

Sastojke za preljev prokuhati u teći i preliti preko ispečenih smokvara. Smokvare poslužiti kada se dobro ohlade. Za ukarašavanje možete koristiti paparosu (kao na slici), metvicu, kadulju ili nešto slično.

Dobar tek.

 

Mediteran, plovidba, more
http://barba.blogger.ba
26/10/2008 21:00