beats by dre cheap

Tramuntana, Pulenat, Levant, Oštro, Lebić

Eto, tokalo me da nastavim s ovin mediteransko-jadranskin vitrovima. Moran odmah napomenuti da imena vitrova nisu ista u svim krajevima i škojima Jadrana a kamoli Mediterana, pa tako jedan te isti vitar ima nekoliko imena. Tako na pr. Tramuntanu zovu i Tramontana, negdje i Sjevernjak, Jugo zovu Široko i Šilok i nema vitra bez barem nekoliko naziva.

Maestral je dobio naziv od lat. ventus magistralis i tal. vento maestro, što znači, glavni ili magistralni, a bogami i maestralni vitar, jer je za plovidbu jedrima, najznačniji i puše na prostoru cilega Mediterana. I taj vitar negdje zovu Maeštral, Mistral, Mištral i slično.

Za imena vitrova još ćemo lako ali stvar se komplikuje i zbog toga što iz jednog smjera znaju puhati dva, pa i više, potpuno različita vitra, međutim, pomorci, ribari i judi od mora ih po njiovim karakteristikama, neki i po mirisu, mogu prepoznati.

Potrebno je takođe spomenuti, i stvar još zakomplicirati, i činjenicu da na vitar utiče i konfiguracija terena, pa negdje isti vitar mijenja svoj smjer a negdje i jačinu.

Bura i Burin, su dva potpuno različita vitra, a pušu u većini mista iz istoga smjera. Za razliku od Bure, koju smo ranije apsolvirali, Burin je litnji, noćni, vitar, prije bi reka povjetarac, koji nam lipo liti raslađuje sobe da moremo fino spavat, koji puše s kopna na more i koji izlaskom sunca prestaje sa radom, ka neki vampir. I on ponekad zna biti umjereno jak, do 6 Bf, a dobaci do 15 milja na pučinu.

Tramontana (N)

Vitar iz pravca sjevera, dobio je to ime jer dolazi sa planina, po svježini sličan Buri, a na nekim mistima na Jadranu i puše odakle i Bura (sjevero-istok). Tramontana nije mahovit i snažan vitar kao Bura (najviše 9 Bf) i dobaci mnogo dalje od Bure na pučinu, gdje je jači i gdje stvara velike valove. Češće ćete ga srist na Južnome Jadranu vengo na Sjevernome. Tramontana je kao i Bura, vitar sunčanog i vedrog vrimena, hladan i suh, ali više lokalni i kratkotrajani vitar, koji obično puše 1 dan.

Levant (E)

Levant ili Levanat je vitar koji je dobio ime po smjeru odakle puše, tal. levante - istok. Obično je to prelazni vitar sa Juga na Buru i obratno koji uzme i neke njiove karakteristike pa se za nj zna reći “Bura po Levantu” ili “Jugo po Levantu”. Puše kratkotrajno, jednoliko s umjerenom jačinom (do 7 Bf) i samo ponekad zna biti jak i tada ga zovu Levantara. Zimi obično vlažan, praćen oblacima, kišom i umjerenom hladnoćom. Ljeti po lipom i vedrom vrimenu zna puhati po konalima srednjedalmatinskih škoja.

Oštro (S)

Južni vitar Oštro, za razliku od imena mu, nije oštar nego je topao i vlažan vitar koji često ne puše dugo ali zna zapuhati veoma jako. Češći je na otvorenom Jadranu.

Lebić oli Garbin (SW)

Olujni vitar sa jugozapada (do 12 Bf), dolazi iznenada, ne traje dugo ali je jako opasan zbog olujne jačine, križanih valova i dizanja mora. Najsnažniji je zimi i u jesen kada napravi haos u lukama otvorenim jugozapadu. Na prve naznake otoga vitra, najboje je uteći na sigurno.

Ljetne Nevere oli Neverini, koje dolaze uglavnom iz tog smjera, često prati olujni vitar i onda se dešava Lebićada oli Garbinada, stanje mora koje je najbolje opisati kao hrkljuš (cipaju gromovi, nastaju pijavice, oli mali uragani, smanjena vidljivost, jaka kiša, ponegdje s gradom oli krupon, valovi - niđe veze, strmi i ukrižani). Ukratko, da rezimiran, sa jugozapda i liti i zimi, na Jadranu (osim, ponekad, lipih italijanki), ništa dobro ne more zapuvat.

Pulenat, Punenat (W)

Zapadni, ridak i kratkotrajni vitar, koji zimi zna biti opasan jer dolazi iznenada i sa dosta jačine uzdigne valove uz hladno i kišovito vrime. Liti je najčešće slab uz lipo i vedro vrime. I baš zato što je to ridak, kratkotrajan i prolazan vitar na njega se treba obratiti posebna pažnja (ka na ritke metale oli drago kamenje) jer zna biti i opasan i dobar.   

Dragi štioci (ako ovo itko uopće čita) ovega bloga, sa live strane san van stavija ružu vitrova, da se morete snaći sa ovin najznačnijim vitrovima koje san van lipo opisa. Jasno je da ovo nije popis svih vitrova Mediterana ali za prvu ruku, za Jadran, dobro ih je poznavati ako imate namjeru navigavati. More i njegove vitrove treba poštovati a s vitrovima treba biti na ti. Mirno more i dobar vitar van želim.

 

Walter BiH

Mediteran, plovidba, more
http://barba.blogger.ba
25/01/2008 01:53