Mediteran, plovidba, more

Dobrodošli na Mediteran - Miodrag Spasojević Štrika. . . . . . . . . . . . *Roditejska pomnja (ne priporucuje se da ovaj blog citaju dica mlaja od 2 godine)

14.12.2008.

Sv. Nikola za samce 2008

Opet sa velikin zakasnjenjem, a sta mogu kad san lin, donosin van rezultate i kratak opis regate Sv. Nikola za samce 2008, koja se odvijala 3. i 4. ovega miseca u organizaciji spljetskog J.K. Mornar. Ove godine se regata jedrila u spomen na prerano preminulog Zorana Franičevića, novinara, pisca i velikog zaljubljenika mora i Dalmacije.

Regatu Sv. Nikola za samce, kao sto mozda ne znate, ne jedre samci jer su to vecinom obiteljski i ozenjeni judi, koji imaju i dosta prijateja pa nisu ni usamljeni, vengo regatu su tako nazvali jer na jedrilici moze biti samo jedan covik a jedri se u cast sv. Nikole, zastitinika mornara, ribara i  pomoraca sa ciljem u Komizi gdje se tradicionalno svetkuje zastitinik tega ribarskoga mista. Smatra se najekstremnijom regatom na Jadranu, jedri se obicno po teskim stanjima mora i vitra, na ruti Split - Blitvenica - Palagruza - Komiza. Sveukupno negdi oko 160 milja, sami na brodu kontra vitra, valova i sna.

Regata je u svojoj istoriji obilovala “spektakularnim zanimljivostima”, onima koji je prate s kraja, a onima koji je jedre, velikim problemima, lomovima jarbola, cipanjem jedara, pucanjem gindaca i drugih dilova opreme, otkazivanjem autopilota i kormila, nasukavanjima i potapanjem, odustajanjima, a u svom prvon izdanju cak i “nestankom broda i jedrilicara” - ovu zadnju opasku uzmite s rezervom, jer covik je “nadjen” ka i njegova jedrilica nakon izvjesnog vremena u marini na Korculi. Srecom, sv. Nikola cuva svoje mornare tako da niko nije nastradao i nadamo se, nece ni ubuduce.

Niki smatraju ucesnike regate ludjacima, niki erojima mora, ali jedno je sigurno, svi su oni sjajni jedrilicari, sjajni ljudi i prijatelji, i svi neizmjerno vole jedra i postuju more, zato njemu i sv. Nikoli u cast i  jedre ovu regatu.

Na ovogodisnjog regati je u 10 sati podno splitskog Sustipana startalo 10 jedrilicara. Svi oni zasluzuju da im se pomene ime i evo njiovih imena, njiovih brodova, tipova broda i klubova pod cijim zastavama jedre:

Darko Prižmić, AA-HPB (GP 42) - J.K. Peliska jedra

Zvonko Kotarac, Snježana 2 (Shipman 50) - J.K. Labud

Sandi Lulić, Ultra-Stončica (First 47.7) - J.K. Mornar

Krešimir Djakulović, Mareus (First 40.7) - J.K. Mornar

Tone Vidmar, Nagual  (H Alone 36) - J.K. Reful

Miljenko Nikolić,  Match Point (Bavaria 42 match) - J.K. Mornar

Leo Lemešić, Eol X (X 442) - J.K. Labud

Željko Cikatić - Pila, Tina (Salona 37) - J.K. Mornar

Igor Piacun, Frigorifiko (X 35) - J.K. Labud

Djani Zaninović,  Matilda (Oceanis 37) - J.K. Mornar

 

Zbog prognoze jake tramontane Regatni odbor regate skratija je rutu na Split - Blitvenica - Komiža. Tako da je obilazak Palagruze ostavljen za nika mirnija vremena i  ruta je zaramisto 160 bila duga 73 milje.

 

Startalo se po slaboj buri koja je kasnije presla u lagani levant, da bi negdi oko podne jedrilicari upali u jaku bonacu i samci su mogli lovit lignje izmedju Solte i Ciova. Prve vitrove tramuntane oni prvi su poceli hvatati blizu Blitvenice tako da je Darko Prizmic prvi okrenija Blitvenicu u 19 manje kvarat. Malo kasnije Leo Lemesic prijavljuje odustajanje jer mu je puka klizac skote glavnog jedra i vraca se u Split. Do 20 sati jos troje jedrilicara obilazi Blitvenicu, Igor Piacun, Tone Vidmar  i Sandi Lulic. U 21 i 30 Darko je na 15 milja od Komize, tramontana je vec pojacala na 17 cvorova. U 21,50 vec su svi jedrlicari okrenuli Blitvenicu i okrenuli prove svojih jedrilica prema Komizi. Jedri se po sve jacoj tramontani spinakerima uglavnom. U 21,56 Sandi Lulic, uz prigodne psovke javlja da mu je otkaza autopilot i da ne moze jedriti sa spinakerom. U 22 sata vitar je priko 20 cvora na udare, a u 23 sata Kresimir Djakulovic spusta ostatke svog spinakera.

Tacno u 23 sata, 40 minuta i 15 sekundi Darko Prizmic prolazi liniju cilja u Komizi. Oko dva sata kasnije stize Igor Piacun (01.55.47), zatim Sandi Lulic u 02.41.56, a u 2.51.47 Zvonko Kotarac i tako dalje. Posljednji brod uplovio je u cilj u 06:28:27. Za to vrime udari tramontane su dostizali i 30 cvorova. Zeljko Cikatic - Pila je dolaskom u cilj prijavija da je mora vozit motoron zbog tehnickih problema pa mu se pribiljezilo odustajanje.

Sve u svemu iako je Darko Prizmic pobidija (vec peti put) na ustrb moga postenog, vatrenog i nepristrasnog navijanja za mog favorita, mog prvog instruktora jedrenja i prijatelja Sandija Lulica svi jerdilicari su stigli zivi i zdravi i svima im od srca cestitam. J.K. Mornar je i ove godine sjajno organizirao regatu, moru i sv. Nikoli u cast.

Zvanicne rezultate, po korigiranom vremenu, mozete vidjeti na Mornarevoj stranici na ovom linku: Rezultati

A opis iz prve ruke iz Ultrinog tima podrske Sandiju: Sandi - Ultra Stoncica. 

Samci na startu
Samci na startu


Sa plavim spinakerom - Ultra Stoncica
Sa plavim spinakerom - Ultra Stoncica


Sandi Lulic
Sandi Lulic


Samci u Komizi. Pobidnik regate - Darko Prizmic cuci u desnom kantunu
Samci u Komizi. Pobidnik regate - Darko Prizmic cuci u desnom kantunu


Mediteran, plovidba, more
<< 12/2008 >>
nedponutosricetpetsub
010203040506
07080910111213
14151617181920
21222324252627
28293031

MOJI LINKOVI

More
Kap mora je po svom kemijskom sastavu skoro identicna kapi ljudske krvi.
Vracajuci se moru, vracamo se svojim korjenima.
(Iz "Bese" Joze Horvata)