Mediteran, plovidba, more

Dobrodošli na Mediteran - Miodrag Spasojević Štrika. . . . . . . . . . . . *Roditejska pomnja (ne priporucuje se da ovaj blog citaju dica mlaja od 2 godine)

26.01.2008.

O vjetrovima Mediterana

Moran, jos stogod napomenuti o vitrovima, jer ako neki meteorolog bude citao moj blog moze me reziliti zbog, metnimo rec, neozbiljnosti u pristupu tome problemu. Ovo sto san dosad napisa o najpoznatim vitrovima, su opce poznate cinjenice judima od mora, i ja van im samo prinosim na, ovaj moj, hajmo rec, duhoviti nacin.

Ovo nije meteoroloski blog, nego blog o Mediteranu, jedrenju i moru, tako da naucni pristup o vitrovima, necete ovdi procitati. Za naucna objasnjenja vitrova mozete posjetiti neke specijalizirane stranice o metorologiji kojih ima koliko hocete na internetu a ja van za pocetak priporucan www.meteo.hr di imate prognozu za pomorce i posebno dobru prognozu po Aladin metodi, koja se bavi vitrovima na lokalnoj razini, u vremenskim intervalima po 6 sati. Jasno je da ako navigavate ili mislite navigavat da cete slusati i vremensku prognozu za pomorce na radiju a imate na, za to odredjenim kanalima, putem VHF brodske stanice, takodje prognozu i upozorenja koju daju Lucke kapetanije. Jer ka sta san i ranije reka, s vitrovima se nije igrati i treba ih dobro poznavati, radi ugodne i sigurne plovidbe.

Inace, da zavrsin, sa ovin vitrovima; Vitrovi koji se nama manifestiraju ka lokalni vitrovi, uglavnom, nisu proizvod lokalnih dogadjaja, (osim bas lokalnih, provincijskih, zaostalih vitrova) vengo su produkt, mnogo globalnijih, prilika i neprilika, ka sta su ciklone i anticiklone, koje nam vecinom dolaze sa zapada, jos od Velike bare, jer je taki red na ovin nasim sirinama nase sjeverne hemisfere od balote zemajske. Daklen, ovdi vridi ona "Misli globalno - radi lokalno".

Eto, zavrsija san za sada ovi teski zadatak sto san ga sam sebi nametnija i za kojih 10-20 godin o vitrovima Mediterana i Jadrana cete znati sve. Da van olaksan ucenje metnija san lipu sliku Maestrala koji se razbija o stine. Uzivajte u vitru.

Walter BiH

Mediteran, plovidba, more
<< 01/2008 >>
nedponutosricetpetsub
0102030405
06070809101112
13141516171819
20212223242526
2728293031

MOJI LINKOVI

More
Kap mora je po svom kemijskom sastavu skoro identicna kapi ljudske krvi.
Vracajuci se moru, vracamo se svojim korjenima.
(Iz "Bese" Joze Horvata)