Mediteran, plovidba, more

Dobrodošli na Mediteran - Miodrag Spasojević Štrika. . . . . . . . . . . . *Roditejska pomnja (ne priporucuje se da ovaj blog citaju dica mlaja od 2 godine)

18.01.2008.

Jugo, Bura, Maestral

Kad smo već kod vitra, red je da kažem nešto i o ostalim vitrovima koji pušu na Jadranu i širem području Mediterana.

Svaki vitar ima svoju dušu, okus i karakteristiku.

Najvažniji vitrovi na Jadranu, pored već pomenutog Juga, su Bura i Maestral.

 

Jugo (SE)

Zaramisto da puše u skladu sa svojin imenon, Jugo puše iz pravca jugoistoka. To je topao i vlažan vitar koji pokrije nebo sivin olovnim oblacima i često donosi kišu. Vitar postupno pojačava uz dugačke i pravilne valove te nakon 2 do 3 dana zna dostići olujnu jačinu. Liti je ridak i uglavnom puše u jesen i zimu. Ako puše umjerenom jačinom, jedriličarima je to solidan i konstantan vitar za jedriti po njemu. Zna puhati na cilom Jadranu iako je najjači na Južnome Jadranu i otvorenom moru. Zna podići nivo mora na sjevernom Jadranu pa tako u Veneciji more poplavi kuće u prizemlju a gleda san u Piranu more po cilom glavnom trgu na radost dice koja su bosih nogu trčkarala po njemu. Jugo zna dobaciti duboko u unutrašnjosti kopna, do Bosne i Sarajeva. Hercegovini donosi kišu a Bosni, neritko snig.

Negativne učinke Juga na ponašanje stanovnika san objasnija u prošlom postu, a ovdje bi ga sažeja kao “gnjilo i gripozno vrime”.

 

Bura (NE)

Bura je u svemu kontra Juga. Nastaje u unutrašnjosti kopna, u Bosanskim i Hrvatskim planinam i priko planina se obrušava na Hercegovinu, Dalmaciju i cilo primorje. Za razliku od Juga, Bura puše nepredvidivo i na refule (mahove), pa se sa njom na moru znaju namučiti jedriličari, pomorci i ribari. Zna puhati orkanskom jačinom, priko 180 Km na sat, podiže strme, nepravilne i nezgodne valove i sa njiovih vrjova otkida krijeste pa se čini ka da more dimi (fumarea) i tada je vidljivost znatno smanjena. Uglavnom puše zimi u trajanju od 3 do 7 dana i ritko dobaci više od 10-15 milja do otvorenog mora, ali zato tamo nagura velike valove. Ponekad ali ritko, puše pri niskom pritisku i tada donosi oblake i kišno vrime, pa i snig po otocim. Tada je zovu „Škura bura“.

Bura je ka škovacin, koji pročisti kuće i kale a najbolji pršuti se suše po tom vitru. Iako je to hladan i jak vitar, koji puše iz pravca sjeveroistoka, ima pozitivne učinke na jude, jer donosi svježu ariju sa planinskih visova i vedro, sunčano i suho vrime.

 

Maestral (NW)

Maestral je blaženi vitar, koji liti puše iz pravca sjeverozapada i ako je stabilno vrime, po njemu možeš naviti leroj jer počinje puhati oko 10 sati ujutro i puše sve do prid zalaska sunca. Po njemu se ugodno i bezbrižno plovi, najjači je oko 2 pozapodne i onda postupno slabi i do prid zalazak sunca potpuno prestaje sa radon. I on ponekad zna biti jak i tada ga zovu Maeštralun ali općenito to je jedan fin i upitan vitar sa svojim dnevnim redom i normom, a ako koji dan izostane sa posla to je znak promine vrimena.

Maestral je ka erkondišn koji liti, po zvizdanu, smanjuje sparinu i ugodno osvježava.

Najlipji vitar na Jadranu i cilom Mediteranu.

 

Ako me bude tokalo, i ako ne bude južine, idući put pišen i o drugin vitrovima Jadrana i Mediterana.

Walter BiH.

Mediteran, plovidba, more
<< 01/2008 >>
nedponutosricetpetsub
0102030405
06070809101112
13141516171819
20212223242526
2728293031

MOJI LINKOVI

More
Kap mora je po svom kemijskom sastavu skoro identicna kapi ljudske krvi.
Vracajuci se moru, vracamo se svojim korjenima.
(Iz "Bese" Joze Horvata)