Mediteran, plovidba, more

Dobrodošli na Mediteran - Miodrag Spasojević Štrika. . . . . . . . . . . . *Roditejska pomnja (ne priporucuje se da ovaj blog citaju dica mlaja od 2 godine)

09.01.2008.

Mediteran, mediteranci i Bosna

Mediteran je majka civilizacije. Iz tih prostora, je nastao savremeni svijet, kakvog danas poznajemo. Mediteran nije samo geografski pojam, nego nacin zivljenja, nacin razmisljanja i nacin ponasanja. Samo njegovo ime oznacava prostor ili more - izmedju zemalja, centar svijeta. Njegove granice nisu lako dokucive, negdje ulazi duboko u kopno, negdje se siri slivovima rijeka a negdje se siri trgovackim i drugim kulturnim ili manje kulturnim (osvajackim) utjecajima. Nekad se smatralo da je podrucje mediterana podrucje gdje moze zivjeti i rasti maslina. Maslina danas raste u mom stanu u Sarajevu, raste i u Kaliforniji, Japanu, Australiji, Novom Zelandu, tako da je to o maslini i Mediteranu danas slabo odrziva teorija.

Mediterance mozete prepoznati po tome sto su duhoviti, uvijek spremni za salu na svoj a i tudji racun, po tome sto su otvoreni prema drugima, dobri susidi i domacini, temperamentni, vole dobru muziku i pjesmu, dobru zabavu i feste. Najbolji su ljubavnici na svitu, vole pomagati drugima, ne vole nepravdu, susretljivi su, a najpoznatije uzrecice na nasim prostorima su im: "Lako cemo" i "Nema problema". Mediteranci nisu lini ali ne vole srkleta. Znaju kazati: "Ono sto mozes uciniti sutra - ucini sutra".

A, mediteranke, mediteranke su najlipje zene na planeti, to je opce poznato. Toliko lipe da se o njima u pjesmama pjeva, klesaju im se kipovi i slikaju slike. Sve ovo gore navedeno za mediterance vrijedi i za njih, u zenskom obliku.

Znamo da je vecina Hercegovine mediteran, a koliko mediterana ima u Bosni? Koliko se njega uz Neretvu, preko Ivana, uspjelo probiti do Bosne. Ako odlike mediteranca prenesemo u pjesmu onda je Bosanski sevdah mediteran. Sarajevska Bascarsija je mediteran, male su razlike od te carsije do, recimo, neke carsije u Tunisu, Alziru ili Turskoj. Slicno je u Gorazdu, Bihacu, Tuzli. Bosanski obicaji, otvorenost prema drugima, gostoprimljivost - sve su to odlike utjecaja mediterana. Arhitektura, posebno obicaj, da se ne smeta komsiji, da mu se ne zaklanja vidik (danas pomalo zaboravljen obicaj) ili gradjenje u skladu sa prirodom i ambijentom. Nisu to samo utjecaji turskih osvajanja, pogledajte crkvu sv Josipa u Sarajevu, mozete je istu takvu smjestiti u Starigrad na Hvaru ili pak, u Palermo na Siciliji. Sarajevo je od starih dana do danas imalo cvrste veze sa Dubrovnikom i Splitom - trgovacke, duhovne, kulturne, intelektulne i kakve hocete. Nismo li mi Sarajlije medju prvim, skupljali pomoc za napadnuti i opkoljeni Dubrovnik? Nije li Split zbrinjavao i pomagao nase izbjeglice? Duboke su i trajne veze medju ovim gradovima. Festa = dernek. Gemist - pivo. Sarajevski humor, sarajevska skola muzike, sarajevski duh - nisu li to odlike Mediterana. Vjerujem da jesu, cvrsto, vjerujem da jesu.

Walter BiH

Maslina Vinova loza Smokva Sipak, Nar Mendula, Bajam, Badem
Mediteran, plovidba, more
<< 01/2008 >>
nedponutosricetpetsub
0102030405
06070809101112
13141516171819
20212223242526
2728293031

MOJI LINKOVI

More
Kap mora je po svom kemijskom sastavu skoro identicna kapi ljudske krvi.
Vracajuci se moru, vracamo se svojim korjenima.
(Iz "Bese" Joze Horvata)