Mediteran, plovidba, more

Dobrodošli na Mediteran - Miodrag Spasojević Štrika. . . . . . . . . . . . *Roditejska pomnja (ne priporucuje se da ovaj blog citaju dica mlaja od 2 godine)

31.01.2008.

Pogled s barke

Vrime je, da osim beside, malo obogatin ovaj svoj blog. Za pocetak, evo nekoliko fotografija iz brodske perspektive.

Walter BiH

Starigrad na Hvaru
Starigrad na Hvaru


Lastovnjaci
Lastovnjaci


Medju Lastovnjacima
Medju Lastovnjacima


Otok Vrnik
Otok Vrnik


30.01.2008.

Mediteranski komentari

Vidim da ovo pomalo postaje ozbijno, pa je red da odgovorin na lipe beside sto su mi ih poslali stioci i obozavateljke. Najpri da se zahvalim Mediteranki na podrsci, jeste u pravu ste, mi smo pomorska zemlja i to sa velikom pomorskom bastinom, i o tome cu pisati u nekim narednim postovima a sta se tice muzike, jedva san skonto kako se slike mecu..., za pocetak evo verse Ej vapore, Zlatana Stipisica Gibonnija a zamisli da piva klapa Cambi!

 Hvala pripostovanom Ibri Spahicu na dobrin zejama, naravno da me zanimaju mladi umitnici Mediterana pa san stavija link bijenala na ovaj blog. Kako sam i sam umitnik ovaj blog mi je bijeg od mog svakodnevnog posla (privodin Servantesa) pa tako i od umjetnosti ali od lipote se eto ne moze pobjeci.

Neki me susid pita zasto pisen dalmatinski. Ovo je moj blog, pa cu pisati kako mi je voja, a ako, suside moj, s pomnjon pratis moje beside, bilo bi ti jasno da to nije dalmatiski (ne bi nista razumija) nego mjesavina dalmatinske mediteranstine, hercegovackog puckog govora, bosanskog knjizevnog jezika i sarajevskog zargona. Jer Mediteran i jeste misanca razlicitih kultura, pa tako i jezika. Pa suside moj, oli te ja tiram da citas ovaj blog?  Ako ti se ne svidja jezik bloga, na monitoru ima, u gornjem desnom kantunu, botun sa znakon X, koji kliknes i rijesena stvar.

Neki su me citaoci poceli zvati barba. Da nesto razjasnimo, ja se, za sada potpisujem sa Walter BiH a one koji me mijesaju sa pripostovanim Senadom Svrakom (koji je oplovija trecinu zemajske balote i kojemu se iskreno divim) moran razocarati, nisan ja otaj. Ako me bude tokalo jednoga dana cu se potpisati punim imenom, brezimenom i nadimkon.

Hvala svim citaocima mojega bloga na lipoj podrsci.

Do tada, mirno van more i dobar vitar

od Waltera BiH.

Na kraju, verse za Mediteranku

Ej vapore
Nisan tamo di je meni misto
S drače sa koje san poteka
I di san davno iščupa
Po ditinjstva svojega
Pa ga u svit misto šoldi odnija

Ej vapore
Ti odriši sidra i konope
Pa me vrati do ditinjstva mog
Di san davno iščupa
Po ditinjstva svojega
Pa ga ispod njenih skala zakopa
Sad me vodi jer će duša skončat
Bez jubavi moje
Usne žedne nek mi liči kapja njezine lipote
Ej vapore, ej vapore

Na slici (livo-gore), barka isprid Paklenih otoka, lito 2007. 

26.01.2008.

O vjetrovima Mediterana

Moran, jos stogod napomenuti o vitrovima, jer ako neki meteorolog bude citao moj blog moze me reziliti zbog, metnimo rec, neozbiljnosti u pristupu tome problemu. Ovo sto san dosad napisa o najpoznatim vitrovima, su opce poznate cinjenice judima od mora, i ja van im samo prinosim na, ovaj moj, hajmo rec, duhoviti nacin.

Ovo nije meteoroloski blog, nego blog o Mediteranu, jedrenju i moru, tako da naucni pristup o vitrovima, necete ovdi procitati. Za naucna objasnjenja vitrova mozete posjetiti neke specijalizirane stranice o metorologiji kojih ima koliko hocete na internetu a ja van za pocetak priporucan www.meteo.hr di imate prognozu za pomorce i posebno dobru prognozu po Aladin metodi, koja se bavi vitrovima na lokalnoj razini, u vremenskim intervalima po 6 sati. Jasno je da ako navigavate ili mislite navigavat da cete slusati i vremensku prognozu za pomorce na radiju a imate na, za to odredjenim kanalima, putem VHF brodske stanice, takodje prognozu i upozorenja koju daju Lucke kapetanije. Jer ka sta san i ranije reka, s vitrovima se nije igrati i treba ih dobro poznavati, radi ugodne i sigurne plovidbe.

Inace, da zavrsin, sa ovin vitrovima; Vitrovi koji se nama manifestiraju ka lokalni vitrovi, uglavnom, nisu proizvod lokalnih dogadjaja, (osim bas lokalnih, provincijskih, zaostalih vitrova) vengo su produkt, mnogo globalnijih, prilika i neprilika, ka sta su ciklone i anticiklone, koje nam vecinom dolaze sa zapada, jos od Velike bare, jer je taki red na ovin nasim sirinama nase sjeverne hemisfere od balote zemajske. Daklen, ovdi vridi ona "Misli globalno - radi lokalno".

Eto, zavrsija san za sada ovi teski zadatak sto san ga sam sebi nametnija i za kojih 10-20 godin o vitrovima Mediterana i Jadrana cete znati sve. Da van olaksan ucenje metnija san lipu sliku Maestrala koji se razbija o stine. Uzivajte u vitru.

Walter BiH

25.01.2008.

Tramuntana, Pulenat, Levant, Oštro, Lebić

Eto, tokalo me da nastavim s ovin mediteransko-jadranskin vitrovima. Moran odmah napomenuti da imena vitrova nisu ista u svim krajevima i škojima Jadrana a kamoli Mediterana, pa tako jedan te isti vitar ima nekoliko imena. Tako na pr. Tramuntanu zovu i Tramontana, negdje i Sjevernjak, Jugo zovu Široko i Šilok i nema vitra bez barem nekoliko naziva.

Maestral je dobio naziv od lat. ventus magistralis i tal. vento maestro, što znači, glavni ili magistralni, a bogami i maestralni vitar, jer je za plovidbu jedrima, najznačniji i puše na prostoru cilega Mediterana. I taj vitar negdje zovu Maeštral, Mistral, Mištral i slično.

Za imena vitrova još ćemo lako ali stvar se komplikuje i zbog toga što iz jednog smjera znaju puhati dva, pa i više, potpuno različita vitra, međutim, pomorci, ribari i judi od mora ih po njiovim karakteristikama, neki i po mirisu, mogu prepoznati.

Potrebno je takođe spomenuti, i stvar još zakomplicirati, i činjenicu da na vitar utiče i konfiguracija terena, pa negdje isti vitar mijenja svoj smjer a negdje i jačinu.

Bura i Burin, su dva potpuno različita vitra, a pušu u većini mista iz istoga smjera. Za razliku od Bure, koju smo ranije apsolvirali, Burin je litnji, noćni, vitar, prije bi reka povjetarac, koji nam lipo liti raslađuje sobe da moremo fino spavat, koji puše s kopna na more i koji izlaskom sunca prestaje sa radom, ka neki vampir. I on ponekad zna biti umjereno jak, do 6 Bf, a dobaci do 15 milja na pučinu.

Tramontana (N)

Vitar iz pravca sjevera, dobio je to ime jer dolazi sa planina, po svježini sličan Buri, a na nekim mistima na Jadranu i puše odakle i Bura (sjevero-istok). Tramontana nije mahovit i snažan vitar kao Bura (najviše 9 Bf) i dobaci mnogo dalje od Bure na pučinu, gdje je jači i gdje stvara velike valove. Češće ćete ga srist na Južnome Jadranu vengo na Sjevernome. Tramontana je kao i Bura, vitar sunčanog i vedrog vrimena, hladan i suh, ali više lokalni i kratkotrajani vitar, koji obično puše 1 dan.

Levant (E)

Levant ili Levanat je vitar koji je dobio ime po smjeru odakle puše, tal. levante - istok. Obično je to prelazni vitar sa Juga na Buru i obratno koji uzme i neke njiove karakteristike pa se za nj zna reći “Bura po Levantu” ili “Jugo po Levantu”. Puše kratkotrajno, jednoliko s umjerenom jačinom (do 7 Bf) i samo ponekad zna biti jak i tada ga zovu Levantara. Zimi obično vlažan, praćen oblacima, kišom i umjerenom hladnoćom. Ljeti po lipom i vedrom vrimenu zna puhati po konalima srednjedalmatinskih škoja.

Oštro (S)

Južni vitar Oštro, za razliku od imena mu, nije oštar nego je topao i vlažan vitar koji često ne puše dugo ali zna zapuhati veoma jako. Češći je na otvorenom Jadranu.

Lebić oli Garbin (SW)

Olujni vitar sa jugozapada (do 12 Bf), dolazi iznenada, ne traje dugo ali je jako opasan zbog olujne jačine, križanih valova i dizanja mora. Najsnažniji je zimi i u jesen kada napravi haos u lukama otvorenim jugozapadu. Na prve naznake otoga vitra, najboje je uteći na sigurno.

Ljetne Nevere oli Neverini, koje dolaze uglavnom iz tog smjera, često prati olujni vitar i onda se dešava Lebićada oli Garbinada, stanje mora koje je najbolje opisati kao hrkljuš (cipaju gromovi, nastaju pijavice, oli mali uragani, smanjena vidljivost, jaka kiša, ponegdje s gradom oli krupon, valovi - niđe veze, strmi i ukrižani). Ukratko, da rezimiran, sa jugozapda i liti i zimi, na Jadranu (osim, ponekad, lipih italijanki), ništa dobro ne more zapuvat.

Pulenat, Punenat (W)

Zapadni, ridak i kratkotrajni vitar, koji zimi zna biti opasan jer dolazi iznenada i sa dosta jačine uzdigne valove uz hladno i kišovito vrime. Liti je najčešće slab uz lipo i vedro vrime. I baš zato što je to ridak, kratkotrajan i prolazan vitar na njega se treba obratiti posebna pažnja (ka na ritke metale oli drago kamenje) jer zna biti i opasan i dobar.   

Dragi štioci (ako ovo itko uopće čita) ovega bloga, sa live strane san van stavija ružu vitrova, da se morete snaći sa ovin najznačnijim vitrovima koje san van lipo opisa. Jasno je da ovo nije popis svih vitrova Mediterana ali za prvu ruku, za Jadran, dobro ih je poznavati ako imate namjeru navigavati. More i njegove vitrove treba poštovati a s vitrovima treba biti na ti. Mirno more i dobar vitar van želim.

 

Walter BiH
18.01.2008.

Jugo, Bura, Maestral

Kad smo već kod vitra, red je da kažem nešto i o ostalim vitrovima koji pušu na Jadranu i širem području Mediterana.

Svaki vitar ima svoju dušu, okus i karakteristiku.

Najvažniji vitrovi na Jadranu, pored već pomenutog Juga, su Bura i Maestral.

 

Jugo (SE)

Zaramisto da puše u skladu sa svojin imenon, Jugo puše iz pravca jugoistoka. To je topao i vlažan vitar koji pokrije nebo sivin olovnim oblacima i često donosi kišu. Vitar postupno pojačava uz dugačke i pravilne valove te nakon 2 do 3 dana zna dostići olujnu jačinu. Liti je ridak i uglavnom puše u jesen i zimu. Ako puše umjerenom jačinom, jedriličarima je to solidan i konstantan vitar za jedriti po njemu. Zna puhati na cilom Jadranu iako je najjači na Južnome Jadranu i otvorenom moru. Zna podići nivo mora na sjevernom Jadranu pa tako u Veneciji more poplavi kuće u prizemlju a gleda san u Piranu more po cilom glavnom trgu na radost dice koja su bosih nogu trčkarala po njemu. Jugo zna dobaciti duboko u unutrašnjosti kopna, do Bosne i Sarajeva. Hercegovini donosi kišu a Bosni, neritko snig.

Negativne učinke Juga na ponašanje stanovnika san objasnija u prošlom postu, a ovdje bi ga sažeja kao “gnjilo i gripozno vrime”.

 

Bura (NE)

Bura je u svemu kontra Juga. Nastaje u unutrašnjosti kopna, u Bosanskim i Hrvatskim planinam i priko planina se obrušava na Hercegovinu, Dalmaciju i cilo primorje. Za razliku od Juga, Bura puše nepredvidivo i na refule (mahove), pa se sa njom na moru znaju namučiti jedriličari, pomorci i ribari. Zna puhati orkanskom jačinom, priko 180 Km na sat, podiže strme, nepravilne i nezgodne valove i sa njiovih vrjova otkida krijeste pa se čini ka da more dimi (fumarea) i tada je vidljivost znatno smanjena. Uglavnom puše zimi u trajanju od 3 do 7 dana i ritko dobaci više od 10-15 milja do otvorenog mora, ali zato tamo nagura velike valove. Ponekad ali ritko, puše pri niskom pritisku i tada donosi oblake i kišno vrime, pa i snig po otocim. Tada je zovu „Škura bura“.

Bura je ka škovacin, koji pročisti kuće i kale a najbolji pršuti se suše po tom vitru. Iako je to hladan i jak vitar, koji puše iz pravca sjeveroistoka, ima pozitivne učinke na jude, jer donosi svježu ariju sa planinskih visova i vedro, sunčano i suho vrime.

 

Maestral (NW)

Maestral je blaženi vitar, koji liti puše iz pravca sjeverozapada i ako je stabilno vrime, po njemu možeš naviti leroj jer počinje puhati oko 10 sati ujutro i puše sve do prid zalaska sunca. Po njemu se ugodno i bezbrižno plovi, najjači je oko 2 pozapodne i onda postupno slabi i do prid zalazak sunca potpuno prestaje sa radon. I on ponekad zna biti jak i tada ga zovu Maeštralun ali općenito to je jedan fin i upitan vitar sa svojim dnevnim redom i normom, a ako koji dan izostane sa posla to je znak promine vrimena.

Maestral je ka erkondišn koji liti, po zvizdanu, smanjuje sparinu i ugodno osvježava.

Najlipji vitar na Jadranu i cilom Mediteranu.

 

Ako me bude tokalo, i ako ne bude južine, idući put pišen i o drugin vitrovima Jadrana i Mediterana.

Walter BiH.

16.01.2008.

Južina je

Moram razočarati posjetioce mog posljednjeg posta ako su se ponadali da će ovo biti ozbiljan blog - neće, ovo će biti jako neozbiljan blog.

Južina je judi! Vitar koji nas mediterance čini nervožastim. Kada puše jugo ne triba ništa započinjati jer će svaki posao ispast naopako. Ne izlazit vanka, jer ćeš srist nekog znanca oli neznanca, pa ćete se pokarat ili što je gore, pobit, oko neke nevažne stvari, ka šta je balun.

Za južine (juga) najboje je ništa ne radit (što nama i nije tako teško), sidit u kući, ćućat prošek i lipo kunjat. Ako zazvoni telefon, ne javjat se, jer ćeš nekog izasovat i uvridit. Ne palit televiziju jer ćeš se još gore najidit. Neki libar ili foje štit - nikako, jerbo ćeš ih itnut kroz ponistru, pa će ti poslin, kad južina projde, biti žaj.

Jugo oli južinu, najboje je prespavat.

Walter BiH

09.01.2008.

Mediteran, mediteranci i Bosna

Mediteran je majka civilizacije. Iz tih prostora, je nastao savremeni svijet, kakvog danas poznajemo. Mediteran nije samo geografski pojam, nego nacin zivljenja, nacin razmisljanja i nacin ponasanja. Samo njegovo ime oznacava prostor ili more - izmedju zemalja, centar svijeta. Njegove granice nisu lako dokucive, negdje ulazi duboko u kopno, negdje se siri slivovima rijeka a negdje se siri trgovackim i drugim kulturnim ili manje kulturnim (osvajackim) utjecajima. Nekad se smatralo da je podrucje mediterana podrucje gdje moze zivjeti i rasti maslina. Maslina danas raste u mom stanu u Sarajevu, raste i u Kaliforniji, Japanu, Australiji, Novom Zelandu, tako da je to o maslini i Mediteranu danas slabo odrziva teorija.

Mediterance mozete prepoznati po tome sto su duhoviti, uvijek spremni za salu na svoj a i tudji racun, po tome sto su otvoreni prema drugima, dobri susidi i domacini, temperamentni, vole dobru muziku i pjesmu, dobru zabavu i feste. Najbolji su ljubavnici na svitu, vole pomagati drugima, ne vole nepravdu, susretljivi su, a najpoznatije uzrecice na nasim prostorima su im: "Lako cemo" i "Nema problema". Mediteranci nisu lini ali ne vole srkleta. Znaju kazati: "Ono sto mozes uciniti sutra - ucini sutra".

A, mediteranke, mediteranke su najlipje zene na planeti, to je opce poznato. Toliko lipe da se o njima u pjesmama pjeva, klesaju im se kipovi i slikaju slike. Sve ovo gore navedeno za mediterance vrijedi i za njih, u zenskom obliku.

Znamo da je vecina Hercegovine mediteran, a koliko mediterana ima u Bosni? Koliko se njega uz Neretvu, preko Ivana, uspjelo probiti do Bosne. Ako odlike mediteranca prenesemo u pjesmu onda je Bosanski sevdah mediteran. Sarajevska Bascarsija je mediteran, male su razlike od te carsije do, recimo, neke carsije u Tunisu, Alziru ili Turskoj. Slicno je u Gorazdu, Bihacu, Tuzli. Bosanski obicaji, otvorenost prema drugima, gostoprimljivost - sve su to odlike utjecaja mediterana. Arhitektura, posebno obicaj, da se ne smeta komsiji, da mu se ne zaklanja vidik (danas pomalo zaboravljen obicaj) ili gradjenje u skladu sa prirodom i ambijentom. Nisu to samo utjecaji turskih osvajanja, pogledajte crkvu sv Josipa u Sarajevu, mozete je istu takvu smjestiti u Starigrad na Hvaru ili pak, u Palermo na Siciliji. Sarajevo je od starih dana do danas imalo cvrste veze sa Dubrovnikom i Splitom - trgovacke, duhovne, kulturne, intelektulne i kakve hocete. Nismo li mi Sarajlije medju prvim, skupljali pomoc za napadnuti i opkoljeni Dubrovnik? Nije li Split zbrinjavao i pomagao nase izbjeglice? Duboke su i trajne veze medju ovim gradovima. Festa = dernek. Gemist - pivo. Sarajevski humor, sarajevska skola muzike, sarajevski duh - nisu li to odlike Mediterana. Vjerujem da jesu, cvrsto, vjerujem da jesu.

Walter BiH

Maslina Vinova loza Smokva Sipak, Nar Mendula, Bajam, Badem
08.01.2008.

Mediteran i BiH

Postovani posjetioce ovoga bloga,

Ovaj blog koji je jos u pripremnoj, eksperimentalnoj fazi, bavit ce se morem, nautikom, jedrenjem, pomorstvom, ribanjem, maslinama, smokvama, vinom i svime sto ima veze sa Mediteranom. Buduci da smo pomorska zemlja, mislim da takvo nesto trebamo.

Jos bih dodao, da su dobrodosli svi koji vole more, more, more i jedra. Dodajem prvu sliku na blog kako bih naglasija da "nema politiku u moju butigu". Sve u svemu, na ovome blogu necete procitati nista pametno, i citajuci ga gubit cete svoje vrime.

Ne preporucuje se da ga citaju dica mlaja od 2 godine.

Walter BiH

Mediteran, plovidba, more
<< 01/2008 >>
nedponutosricetpetsub
0102030405
06070809101112
13141516171819
20212223242526
2728293031

MOJI LINKOVI

More
Kap mora je po svom kemijskom sastavu skoro identicna kapi ljudske krvi.
Vracajuci se moru, vracamo se svojim korjenima.
(Iz "Bese" Joze Horvata)